[...] g Białko: 13 g Sól: 1,5 g Tofu to dość wdzięczny produkt dla wegetarian i dla wegan, ponieważ mogą uzyskać dowolny smak, dodając swoje ulubione przyprawy. Produkt Go Vege nie jest zły, jednak wielu producentów oferuje ten sam produkt z dużo prostszym składem, dlatego następnym razem wybrałabym coś innego. Gdzie kupić: Biedronka Cena: około 4 zł
[...] do ilości soli i zawartości tłuszczu, ale bądźmy szczerzy, czy zwykłe pasztety mięsne są beztłuszczowe? No nie. Zresztą na porcję kanapkową nie wyjdzie tego wcale tak dużo. Bardzo fajna jest konsystencja pasztetu. Można nim smarować kromkę chleba lub pokroić w plasterki i zjeść w kawałku. Jest zwarty, nie rozpada się w dłoni ani podczas [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
[...] konsekwencji znacząco obniża jakość codziennego życia. Warto zaznaczyć, że niedobór magnezu pogłębia niedobory potasu. Jeśli w diecie nie pojawia się wystarczająco dużo soczewicy, ziemniaków, czy czerwonej fasoli, a także suszonych owoców, bananów lub cytrusów powinno się ją wzbogacić dobrze przyswajalnym preparatem z potasem. [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
[...] stopniu dzieci mało aktywnych, lub wykazujących brak systematycznej, dobrowolnej aktywności. Zapotrzebowanie energetyczne Aktywność fizyczna, w którą młody sportowiec wkłada dużo energii i której codziennie poświęca uwagę, wiąże się z wyższym, niż zwykle zapotrzebowaniem na związki energetyczne w diecie. Dzieci w tym samym wieku i o podobnym [...]
[...] 2,3 g) Węglowodany: 9,2 g (w tym cukry: 4,1 g) Białko: 0 g Błonnik: 0 g Sól: 1,13 g Wegański majonez spełnia swoją funkcję. Jako alternatywa dla klasycznego majonezu, świetnie zdaje egzamin. Pamiętaj jednak, że wciąż ma sporo kalorii (choć i tak dużo mniej niż zwykły majonez) i tłuszczu. Spożywaj z umiarem. Gdzie kupić: Biedronka Cena: 3,15 zł
[...] makroskładnika. Biorąc jednak pod uwagę założenia weganizmu, trzeba zweryfikować, jakie to jest białko, jakiego pochodzenia. Najczęściej jest to białko serwatkowe, zatem dużo lepiej jest kupić oddzielnie masło orzechowe i roślinną odżywkę białkową, i samodzielnie je zmiksować. Podsumowując, jeśli jesteś weganinem i chcesz zgodnie ze swoimi [...]
[...] w grupie osób szczególnie wrażliwych na chlorek sodu. Kolejnym sposobem walki z nadciśnieniem jest regularna suplementacja potasu. Większość ludzi dostarcza kilkukrotnie za dużo sodu, a nieproporcjonalnie mało potasu. Dlatego bez wykonywania badań można sugerować suplementację potasem, przynajmniej u osób, które nie zaburzają funkcjonowania [...]
[...] Podsumowanie Jeśli więc zastanawiasz się, co może mieć wspólnego stężenie glukozy we krwi, z funkcjonowaniem układu odpornościowego to okazuje się, że bardzo dużo! Ponadto warto pamiętać, iż podstawowe badania krwi mogą posłużyć do oszacowania szansy na przeżycie danej osoby, biorąc pod uwagę następne 15-20 lat życia (oczywiście, [...]
Wiele osób ma dość ciężki "związek" z wagą. Jedni nie chcą się ważyć ze strachu, że zobaczą coś, co im się nie spodoba - inni z kolei robią to, zbyt często. Jak często należy się ważyć? Jakie są korzyści z regularnego ważenia się? Podsumowanie Liczba na wadze to po prostu… liczba, taką, którą warto zmienić zdrową utratą wagi, jeśli chcesz. Nie [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Niedawno spotkałem wypowiedź osoby cierpiącej z powodu poważnych zaburzeń. Człowiek ten twierdził, iż: „wszystkie dodatki są szkodliwe przez nienaturalność i kumulację w organizmie oraz reakcję z innym nawet bardzo odległym czynnikiem. Nawet nieduża kumulacja, które zareaguje z innym składnikiem, bywa zabójcza. I nie ma znaczenia, czy są [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Czy wiesz, dlaczego utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia jest tak ważne? Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne, ponieważ wpływa na całe Twoje zdrowie, wydajność, skład ciała, sen i regenerację, samopoczucie, koncentrację, wyniki sportowe. Podsumowanie Prawidłowe nawodnienie to niezwykle ważna sprawa i nie chodzi tylko o dobre wyniki [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Kiedy zaczynamy rozmowę na temat planów żywieniowych, zwykle pojawiają się dwa istotne wątki — kaloryczność posiłków oraz ich jakość. Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest [...]
[...] ale wiele osób, nawet tych odżywiających się na co dzień zdrowo – ma do nich słabość. W chwilach takiej słabości warto sięgać po parówki dobre jakościowo, czyli te, które zawierają dużo mięsa, a mało wypełniaczy. Warto też szukać takich produktów, które pozbawione są konserwantów – to co prawda rzadkość, ale znaleźć można takowe na rynku.